Lody rabarbarowo-pomarańczowe z dodatkiem oleju rzepakowego
Składniki:
·
6 żółtek
·
1 szklanka
cukru pudru
·
szklanka mleka
·
250 ml śmietany kremówki
·
500 g rabarbaru
· 5 łyżek oleju rzepakowego
·
szczypta soli
· 5 łyżek miodu akacjowego
·
skórka z pomarańczy
Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki
i przesmażamy na oleju rzepakowym do miękkości. Dosładzamy miodem. Całość
blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce.
mus rabarbarowy- baza smakowa lodów |
Miksujemy
żółtka, cukier puder, skórkę z
pomarańczy i sól na gładką puszystą masę
nad gorącą kąpielą wodną. Zalewamy zagotowanym mlekiem i dalej ubijamy, aż
powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie
ślad.Zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną
masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
masa żółtkowa po ubiciu na parze- baza lodów |
Śmietanę ubijamy na sztywno. Schłodzoną masę
żółtkową łączymy z musem rabarbarowym i
śmietaną- najlepiej zrobić to szpatułką.
Masę przelewamy albo do maszynki do robienia lodów i nastawiamy godzinny
program, albo do zamrażalnika, pamiętając by co pół godziny 2-3 razy zmiksować
masę na lody- dzięki temu nie powstaną kryształki lodu w gotowych lodach. Lody
przed podaniem należy wyjąć z zamrażalnika do lodówki na co najmniej pół godziny. Dekorujemy zestem pomarańczowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz