piątek, 16 maja 2014

Lody rabarbarowo-pomarańczowe z dodatkiem oleju rzepakowego

Lody to idealny deser na upalne dni. Najlepsze są oczywiście te przygotowane w domu. Lubię swoich bliskich zaskakiwać nietypowymi smakami. Obok klasycznych waniliowych, truskawkowych, borówkowych czy porzeczkowych były więc  kolendrowo-bazyliowe czy  dyniowe. Dziś przyszła pora na rabarbarowo-pomarańczowe. Smakują wybornie, idealnie orzeźwiają. Są doskonale wyważone - ani za kwaśne, ani za słodkie. Ponieważ witaminy takie jak A i  E zawarte w rabarbarze rozpuszczają się w tłuszczach, lody wzbogaciłam zdrowym olejem rzepakowym.  Olej ten jest ponadto  naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie i w tak prosty i smaczny sposób codziennie dbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.  Nasze serce, mózg i cera będą nam za to wdzięczne. Więcej na ten temat na stronie .

Lody rabarbarowo-pomarańczowe z dodatkiem oleju rzepakowego  


Składniki:
·         6 żółtek
·         1 szklanka  cukru pudru
·         szklanka mleka
·         250 ml śmietany kremówki
·         500 g rabarbaru
·         5 łyżek oleju rzepakowego
·         szczypta soli
·         5 łyżek miodu akacjowego
·         skórka z pomarańczy

Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na oleju rzepakowym do miękkości. Dosładzamy miodem. Całość blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce.

mus rabarbarowy- baza smakowa lodów
Miksujemy  żółtka,  cukier puder, skórkę z pomarańczy  i sól na gładką puszystą masę nad gorącą kąpielą wodną. Zalewamy zagotowanym mlekiem i dalej ubijamy, aż powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po  przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie ślad.Zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę. 
masa żółtkowa po ubiciu na parze- baza lodów

Śmietanę ubijamy na sztywno. Schłodzoną masę żółtkową  łączymy z musem rabarbarowym i śmietaną- najlepiej zrobić to szpatułką.  Masę przelewamy albo do maszynki do robienia lodów i nastawiamy godzinny program, albo do zamrażalnika, pamiętając by co pół godziny 2-3 razy zmiksować masę na lody- dzięki temu nie powstaną kryształki lodu w gotowych lodach. Lody przed podaniem należy wyjąć z zamrażalnika do lodówki na co najmniej pół godziny. Dekorujemy zestem pomarańczowym.  Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)