Mini marchewki w bazyliowym sosie na bazie oleju rzepakowego z grzankami z serem bałkańskim
KARMELIZOWANIE MARCHEWEK |
Składniki:
·
450 g mini marchewek
·
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
·
pęczek bazylii
·
ząbek czosnku
·
5-6 łyżek
oleju rzepakowego
·
łyżka kwaśnej śmietany 18%
·
sól
·
pieprz
·
pełnoziarniste pieczywo na grzanki
·
olej rzepakowy do zrobienia grzanek
·
150 g sera bałkańskiego
·
2 garście uprażonego na suchej patelni czarnego
sezamu
·
szczypta cukru
Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy marchewki
z odrobiną cukru. Kiedy się ładnie skarmelizują i zmiękną, wyłączamy palnik.
Doprawiamy solą i pieprzem. W blenderze miksujemy ze sobą listki bazylii,
czosnek, kwaśną śmietanę. Stopniowo dolewamy olej rzepakowy do uzyskania
odpowiedniej konsystencji gładkiego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu bazyliowego na bazie oleju rzepakowego |
Część sosu
przelewamy na patelnię z marchewkami,
mieszamy.
Na drugiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym
przygotowujemy grzanki. Gotowe pieczywo smarujemy sosem bazyliowym, układamy
ser bałkański. Na talerz wykładamy porcję
marchewek w sosie bazyliowym. Posypujemy
je uprażonym czarnym sezamem. Serwujemy z grzankami z serem bałkańskim.
Smacznego!
pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wyglądają te marchewki! zrobie synowi!
OdpowiedzUsuń