Grillowane halloumi i pomidory malinowe z dressingiem agawowym na bazie oleju rzepakowego, grillowaną cytryną i orientalnym kuskusem razowym
Składniki
·
250 g sera Halloumi
·
ogórek szklarniowy
·
2 ogórki małosolne
·
1 pomidor malinowy
·
sól
·
pieprz
·
200 g kuskusu razowego
·
200 ml domowego wywaru warzywnego
·
2-3 liście kafiru
·
pęczek natki pietruszki
·
suszone oregano
·
cytryna
Na
dressing:
·
łyżka syropu z agawy
·
4-5 łyżek
oleju rzepakowego
·
sól
·
pieprz
·
łyżka octu balsamicznego
·
skórka z połowy cytryny
Dressing- łączymy ze sobą syrop z agawy,
ocet balsamiczny, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Stopniowo wtłaczamy olej
rzepakowy do momentu uzyskania jednolitej emulsji.
Kuskus przesypujemy do miski. Wywar
warzywny zagotowujemy z liśćmi kafiru. Kiedy liście oddadzą swój aromat,
wywarem zalewamy kaszkę. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do
pełnego nasiąknięcia, po tym czasie usuwamy liście kafiru. Dodajemy drobno
posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Ser porcjujemy na zgrabne kawałki. Każdy
kawałek smarujemy za pomocą pędzelka dressingiem z obu stron. Ser grillujemy z każdej strony do
momentu aż powstaną ładne brązowe prążki.
Pomidora kroimy w dość grube plastry. Każdy
plaster z obu stron solimy i doprawiamy suszonym oregano. Plastry pomidora
grillujemy krótko z obu stron.
Cytrynę przekrawamy na pół i układamy na
ruszcie- chwilę grullujemy, aż ładnie zbrązowieje.
Ogórka szklarniowego kroimy w zgrabne
plasterki, podobnie czynimy z ogórkiem małosolnym.
Na talerzu układamy naprzemiennie plastry
sera i pomidora. Obok układamy krążki ogórków.
Całość skrapiamy dressingiem i dekorujemy natką
pietruszki.
Podajemy z kuskusem skropionym
przygotowanym dressingiem i grillowaną cytryną (którą już na talerzu goście
skrapiają ser i kuskus). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz