Kokosowy sernik z truskawkami i rabarbarem
Ciasto:
-
1szklanka oleju rzepakowego
-370g herbatników pełnoziarnistych
Do
rozdrobnionych ciastek (w malakserze) powoli dolewamy olej i cały czas
miksujemy. Masa ma mieć konsystencję mokrego pisaku.
Tortownicę
o średnicy ok. 26-28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do tak
przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do
lodówki.
Masa kokosowa:
-
400 g wiórków kokosowych
-1
szklanka cukru
-4
łyżki oleju rzepakowego
-
1 szklanka mleka
Mleko
zagotowujemy z olejem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki
kokosowe, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę kokosową wykładamy na herbatnikowy spód.
· truskawki
· 1-2 łodygi rabarbaru
Umyte i pozbawione szypułek
truskawki przekrawamy na pół i układamy na kokosowej masie. Pomiędzy truskawki
układamy obrany rabarbar pokrojony w talarki.
Masa twarogowa:
- 0,5 kg twarogu dobrze zmielonego
-
100g cukru
-
cały budyń waniliowy
-
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
3 jajka
- 150 ml śmietany 18%
Całość
dobrze miksujemy. (Białka jajek warto oddzielnie ubić ze szczyptą soli i
dopiero na końcu wmieszać do masy. Sernik będzie bardziej puszysty).
-
1 tabliczka białej czekolady
Roztopioną
w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie
mieszamy. Masę wylewamy na truskawki.
Kruszonka:
-
75 g płatków migdałowych
-
2 garście wiórków kokosowych
Wierzch ciast
posypujemy mieszanką płatków migdałowych i wiórków kokosowych.
Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni,
przykrywamy sernik papierem do pieczenia (czasem należy zrobić to wcześniej, jeśli zauważymy, że góra ciasta za bardzo brązowieje), żeby wierzch nam się nie spiekł i
pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik
przy uchylonych drzwiczkach.
Ja przygotowałam powyższy sernik w formie
mini- użyłam do tego dwóch tortownic o średnicy 17 cm. Jeden sernik zrobiłam tak
jak w przepisie- z truskawkami i rabarbarem, drugi z samym kokosem. Mini serniki pieczemy 60 minut, temp. 180 stopni i podobnie jak duży studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik bez owoców podałam z cukrem pudrem i świeżą miętą.
Sernik z truskawkami i rabarbarem podajemy
z sosem truskawkowym i lodami truskawkowymi.
Sos truskawkowy
·
2-3 łyżki
wody
·
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
·
łyżka syropu
z agawy
·
łyżka oleju
rzepakowego
Truskawki
pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i
syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej
wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko
zgęstniał. Sosem polewamy sernik tak, by ładnie spływał po bokach ciasta.
Lody truskawkowe w polewie czekoladowej
·
duże truskawki
·
tabliczka białej czekolady
·
1 łyżka
oleju rzepakowego
Wygląda to dość skomplikowanie, ale efekt wprost zachwyca :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń