Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką
Składniki:
500 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
ok. 17 g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
50 g masła - masło należy roztopić i przestudzić
1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
szczypta soli
skóra z cytryny
Kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki
50 g zimnego masła
- jajko do posmarowania chałki
Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w
ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy
zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe
miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których
formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce
zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem.
Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier i masło ucieramy palcami tworząc
okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.Smacznego!
Mmm, nie ma jak chałka na weekendowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuń