czwartek, 9 października 2014

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką

Zapraszam na pyszną chałkę w wersji klasycznej - na masełku, pod chrupiącą kruszonką. Puszysta, delikatna, lekka, idealnie wilgotna. Szczerze polecam- doskonała na niedzielne leniwe śniadanie.

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką 



Składniki:
500 g  mąki pszennej
125  ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
ok. 17  g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
50 g  masła - masło należy roztopić i przestudzić
1/2  szklanki cukru waniliowego domowej roboty
szczypta soli
skóra z cytryny

Kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki
50 g zimnego masła
- jajko do posmarowania chałki

Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto   dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem. Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier i masło ucieramy palcami tworząc okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy  ok. 30 minut, temp. 180 stopni.Smacznego!




1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)