Orkiszowy keks z otrębami
Składniki:
·
200 g brązowego cukru
·
200 g miękkiego masła
·
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
·
4 jajka
·
300g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
skórka z 1 cytryny
·
2 łyżki mąki do oprószenia kandyzowanych owoców
·
100 g kandyzowanej papai
·
100 g kandyzowanych wiśni
·
100 g mieszanki kandyzowanych owoców
·
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·
cukier puder na lukier (ile zabierze)
·
sok z cytryny
W misce łączymy składniki suche- mąkę,
otręby, proszek do pieczenia, sól. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo,
naprzemiennie dodajemy składniki suche oraz jajka. Dodajemy skórkę z cytryny
oraz ekstrakt waniliowy. Owoce kandyzowane mieszamy z 2 łyżkami mąki- dzięki
temu nie opadną na dno podczas pieczenia. Tak przygotowane owoce dodajemy do
ciasta, dobrze mieszamy. Przelewamy do keksówki- silikonowej nie musimy
specjalnie przygotowywać. Zwykłą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto
pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy
lukier. Zdobimy nim wystudzone ciasto. Smacznego!
chętnie spróbowałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńPolecam :))
Usuń