Owsiane muffinki z rodzynkami w czekoladzie
Składniki (na ok. 16 niedużych babeczek):
·
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej
·
1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki do posypania na wierzch
·
3/4 szklanki mleka
·
3/4 szklanki brązowego cukru
·
1/3 szklanki oleju
·
2 jajka
· ok. 100 g mieszanki rodzynek w czekoladzie mlecznej,
białej i gorzkiej
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
W misce łączymy składniki suche- mąkę, płatki owsiane,
cukier, proszek do pieczenia i sól. Mleko łączymy z jajkami i olejem. Mokre
składniki przelewamy do suchych i dokładanie mieszamy. Dodajemy rodzynki.
Delikatnie mieszamy. Foremki do
babeczek- najlepsze silikonowe- wypełniamy do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy
ok. 25 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
:))))
OdpowiedzUsuń