Dyniowe placki z blachy w wersji wegetariańskiej na ostro i w wersji wegańskiej na słodko
Dyniowe placki z blachy w wersji wytrawnej |
Składniki:
1/2 małej okrągła dynia
- ok. 6 łyżek mąki kukurydzianej
wariant na słono
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sól
-pieprz
- gałka muszkatołowa
- kilka kropel tabasco
-łyżka octu balsamicznego
wariant na słodko:
- 1 średni dojrzały banan
-2 łyżki miodu malinowego
-skórka z jednej cytryny
- szczypta cynamonu
- jabłko
- olej do pieczenia
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy mąkę. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, gałkę, tabasco, jajko i ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy rozgniecionego banana, miód, skórkę z cytryny i cynamon. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Dokładnie mieszamy. Z obu mas formujemy placuszki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 200 stopni.
Dyniowe placki z blachy w wersji wytrawnej |
Dla osób nie przestrzegających diety wegańskiej do słodkich placuszków polecam jako dodatek pyszny krem na bazie solonego masła orzechowego.
Dyniowe placki z blachy na słodko z bananem i jabłuszkiem |
Krem orzechowy:
-300 g masła orzechowego naturalnego Primavika
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
Wszystkie składniki dokładnie ucieramy.Smacznego!
Dyniowe placki z blachy na słodko z bananem i jabłuszkiem |
Krem z solonego masła orzechowego |
zdecydowanie najbardziej przemawia do mnie słodka wersja, a już szczególnie z tym kremem :)
OdpowiedzUsuńpo prostu pycha! uwielbiam dynię, a Twój sposób na dynię jest bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuń