Budyniowiec na kruszonce z malinami i jeżynami
Składniki:
Na kruszonkę:
·
500 g mąki
·
150g cukru pudru
·
250 g zimnego masła
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 żółtka
·
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstaną kluski dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy kruszonkę. Okruszki
ciasta dzielmy na 2 równe części. Jedną część wykładamy na dno blachy do
pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Na masę:
·
1 l mleka 0,5%
·
300 g cukru waniliowego
·
3 budynie waniliowe
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
2 żółtka
·
600 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
Proszki budyniowe oraz mąkę
ziemniaczaną rozrabiamy z żółtkami w
szklance zimnego mleka. Pozostałe zagotowujemy z cukrem i śmietaną. Do gotującego
się mleka dolewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do
zgęstnienia masy. Masę przelewamy na
kruszonkowy spód.
·
maliny
·
jeżyny
Owoce układamy na masie
budyniowej. Na owoce wykładamy pozostałą część kruszonki.
Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz