Bezglutenowy suflet serowy na mące z ciecierzycy
Składniki na ok. 5 sufletów:
·
masło do wysmarowania foremek
·
2 łyżki masła
·
4 jajka
·
1 żółtko
·
4 łyżki mąki z ciecierzycy
·
1 szklanka zimnego mleka 0,5%
· 1/2 łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki pieprzu
·
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
·
1/2 szklanki twardego sera żółtego wędzonego
startego na tarce o dużych oczkach
5 kokilek smarujemy masłem, na dnie
układamy niewielką porcję startego sera.
Żółtka oddzielamy od białek.
Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mąkę i
robimy jasną zasmażkę. Następnie powoli dodajemy mleko, cały czas mieszamy do
momentu aż masa zgęstnieje. Kiedy sos beszamelowy będzie gotowy, ściągamy go z
ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę stopniowo dodajemy do
zmiksowanych żółtek. Dodajemy starty ser żółty. Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej, delikatnie
mieszając, aby piana nie opadła. Masę rozlewamy do przygotowanych kokilek.
Suflety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 17-18 minut, do tzw.
suchego patyczka. Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego!
prezentuje się pysznie!
OdpowiedzUsuń