Jaglany "sernik" z czekoladowym kremem cieciorkowym i truskawkami
Składniki ( tortownica o średnicy 17-18 cm)
·
200 g kaszy jaglanej
·
2 szklanki mleka ryżowego BIO
·
3 łyżki oleju
·
3 żółtka
·
4 łyżki mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki ekstraktu waniliowego
·
1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli
używacie - cukru
·
szczypta soli
·
truskawki
Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko ryżowe. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy olej, ksylitol, szczyptę soli, żółtka, śmietankę, mąkę, ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Ciasto dekorujemy masą czekoladową i w sezonie truskawkami.
Krem czekoladowy z cieciorki
Składniki:
·
Puszka cieciorki
·
4 łyżki ksylitolu - lub jeśli wolicie cukru pudru
·
Łyżka ekstraktu waniliowego
·
Łyżka dobrego kakao
·
4 łyżki mleka ryżowego BIOCieciorkę odsączamy z zalewy, przekładamy do blendera. Dodajemy ksylitol/ cukier, ekstrakt waniliowy, kakao i mleko. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę.
ciacho idealne!!!
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html
Mmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń