Drożdżowe babeczki jaglano-kokosowe - pysznie nadziane
Składniki na ciasto drożdżowe (18 babeczek):
- 300 g mąki jaglanej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 14 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki mleka ryżowego z migdałami BIO
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 żółtka
- czubata szklanka puree z daktyli
- 1/2 szklanki oleju kokosowego- roztopionego
- szczypta soli
Orzechowy
farsz:
·
ok. 200 g
orzechów włoskich
·
4 łyżki
ksylitolu
·
ok. 8 łyżek
mleka ryżowego
Kruszonka:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego - roztopionego i przestudzonego
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1/4 szklanki puree daktylowego
- 1/2 szklanka wiórków kokosowych
Mąki łączymy z drożdżami i solą. Dodajemy pozostałe
składniki i wyrabiamy gładkie ciasto- będzie miało dość luźną konsystencję i
tak właśnie być powinno. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.. Foremki do muffinek wykładamy
papierowymi wkładkami.
Kruszonka: wszystkie składniki łączymy ze sobą do
uzyskania kruszonki. Kruszonkę schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na ok. 18 części. Z każdej turlamy niedużą kulkę i spłaszczamy
jak na pączki, na środek układamy kulkę z masy orzechowej - wielkości małego
orzecha włoskiego. Część babeczek możemy nafaszerować czekoladowym kremem cieciorkowym. Z każdego
nafaszerowanego placuszka formujemy kulki, które umieszczamy w foremkach na
babeczki. Każdą muffinkę posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy ok. 25 minut,
temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
wyglądają niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/