Pyszny, lekki, zdrowy i wiosenny pomysł na szybki obiad. Rzodkiewka występuje tu w podwójnej roli- różowe korzenie stanowią dodatek do jaglanego spodu tarty, natomiast liście bazę pysznego pesto, z którym podamy naszą zapiekankę. Aromatyczne danie zachwyci niejednego smakosza. Polecam!
Rzodkiewkowo-jaglana tarta z botwinką
Spód z kaszy jaglanej:
·
200 g kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
·
garść uprażonych
na suchej patelni pestek dyni
·
2 jajka
·
łyżka masła
klarowanego
·
pęczek
rzodkiewek
·
łyżka octu
balsamicznego
·
sól, pieprz
·
masło do wysmarowania formy
·
bułka tarta- opcjonalnie
Naczynie do tarty
(średnica 22 cm) smarujemy masłem. Kaszę
gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do blendera,
dodajemy rzodkiewki, pestki dyni, łyżkę masła, jajka, sól i pieprz do smaku
oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie blendujemy. Powstałą masą wylepiamy dno
i boki tarty- palce możemy lekko oprószyć bułką tartą, żeby nie kleiły się do
masy.
Spód
podpiekamy ok. 10 minut, tmp. 180 stopni termoobieg.
FARSZ:
·
pęczek botwinki
·
100 g sera królewskiego wędzonego w plastrach
·
łyżka miodu
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
sól, pieprz
·
2 łyżki oleju
Botwinkę drobno siekamy- zarówno młode buraczki, jak i
liście. Na podpieczonym cieście układamy plastry sera. Na serze wykładamy
posiekaną botwinkę. Całość skrapiamy olejem, miodem, octem balsamiczny,
doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut temp. 200 stopni, termoobieg.
Podajemy z pesto na bazie liści rzodkiewki.
pesto:
·
liście z 2 pęczków rzodkiewki
·
2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·
sól
·
pieprz
·
olej spod suszonych pomidorów- do uzyskania
pożądanej konsystencji pesto
·
garść sera dziugas startego na tarce o dużych
oczkach
·
ząbek czosnku
·
łyżeczka miodu
·
łyżka octu balsamicznego
W blenderze miksujemy na gładkie pesto
liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy olej
spod suszonych pomidorów. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem
balsamicznym.
świetna ta tarta, na pewno zdrowa i nietypowa :)
OdpowiedzUsuńOj nie lubię takich tart.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/