Zapraszam na pyszny i efektowny tort wielowarstwowy. Podstawę stanowią mocno czekoladowe i wilgotne placki. Przełożyłam je waniliową masą jaglaną (na bazie jednej ze zdrowszych kasz) oraz masą brzoskwiniową. Tort idealny na każdą okazję- i bez okazji również ;) . Zapraszam!
Czekoladowy tort jaglano-brzoskwiniowy
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- najlepiej funkcja termoobieg.
Na ciasto:
1) składniki suche:
- 3,5 szklanki mąki
- szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.
2) składniki płynne:
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 3/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
- 1 1/2 szklanki zimnej wody
Łączymy wszystkie składniki płynne w oddzielnym naczyniu
W mikserze ucieramy:
- 4 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany- 18%
Następnie do tej masy jajeczno- śmietanowej zamiennie dosypujemy trochę suchych i dolewamy trochę płynnych składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozlewamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic (średnica około 26 cm).
Czas pieczenia- 40-50 minut- aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchutki.
Masa brzoskwiniowa:
· duża puszka – ok. 800 g
– brzoskwiń (z syropem)
·
2 szklanki drobnego cukru
·
2 łyżki mąki pszennej
·
3 łyżki mąki ziemniaczanej
·
1 szklanka mleka
·
400 g miękkiego masła
Dodatkowo- słoiczek
dżemu truskawkowego 100% bez cukru
Brzoskwinie z syropem dokładnie blendujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Mąki łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się brzoskwiń. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.
Masa jaglana:
· 200 g kaszy jaglanej
· 2 szklanki mleka
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
·
250 g serka mascarpone
· szklanka cukru pudru
·
1,5 łyżki żelatyny
·
8 łyżek gorącej wody
Kaszę płuczemy na sicie. Następnie
dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu- kasza
musi wchłonąć cały płyn. Lekko przestudzoną kaszę blendujemy na gładka masę z
serkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Pod koniec, cały czas miksując,
dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
Przestudzone placki kroimy na pół. Dolne
części ciasta ponownie układamy w tortownicach. Każdy spód smarujemy dżemem
truskawkowym, na który wylewamy po połowie masy jaglanej. Przykrywamy górną
częścią placków. Tortownice odstawiamy do lodówki, żeby masa dokładnie
zastygła- na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie jeden placek z masą jaglaną
przekładamy na paterę. Smarujemy go równomiernie połową masy brzoskwiniowej,
przykrywamy drugim plackiem z masą jaglaną. Pozostałą masą brzoskwiniową
smarujemy wierzch i boki tortu.
Dodatkowo:
·
200 g mlecznej czekolady orzechowej
Schłodzoną czekoladę siekamy i
obsypujemy nią boki tortu. Górę zdobimy według uznania- u mnie są to kwiatki –
odrobinę ciasta z placków przelałam do małych foremek w kształcie kwiatów
(foremki silikonowe takie jak do robienia domowych czekoladek) i piekłam ok. 25
minut.
Smacznego!
wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tory :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/