poniedziałek, 4 maja 2015

Sposób na idealne frytki

 
Składniki:
·         ziemniaki
·         2-3 l oleju
·         sól

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki.  Niektórzy radzą przed smażeniem frytek lekko je obgotować. Ja pomijam ten etap- frytki i bez tego wychodzą idealne. Olej rozgrzewamy do temp. 160 stopni, zanurzamy w nim frytki i smażymy ok. 10 minut. Następnie je wyjmujemy i rozgrzewamy olej do ok. 190 stopni. Ponownie wkładamy frytki i smażymy jeszcze ok. 2 minut, aż ładnie się zezłocą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Solimy i zajadamy!


2 komentarze:

  1. Skąd wiedziałaś,że tak robię frytki :)

    Ben

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham frytki :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)