Kluseczki ryżowe z żurawiną
Składniki na ok. 10 klusek:
·
100 g brązowego ryżu
·
łyżka zmielonego siemienia lnianego
·
jajko
·
łyżka brązowego cukru
·
olej rzepakowy do smażenia
·
cukier puder do posypania
·
duża garść zmielonych orzechów włoskich do
panierowania
Ryż gotujemy do miękkości. Do przestudzonego
ryżu dodajemy jedno jajko, drobno posiekaną żurawinę, siemię lniane, brązowy
cukier- całość dobrze mieszamy. Z masy ryżowej formujemy albo kulki, albo
łezki, które następnie panierujemy w orzechach włoskich. Kluseczki smażymy na
dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!
Nie znam tych kluseczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/