Makaron gryczany z karmelizowaną cykorią i suszonymi pomidorami
Składniki:
·
300 g makaronu gryczanego nitki
· 150 g suszonych pomidorów z
olejem
·
300 g (2 szt) cykorii
·
100 g sera dziugas albo innego twardego sera
·
sól
·
łyżka octu balsamicznego
·
3 łyżki miodu
·
ząbek czosnku
·
łyżka cukru
·
pęczek pietruszki
·
pęczek koperku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente
ok. 5 minut.
Dwie cykorie nacinamy od twardszej strony i moczymy je w wodzie osłodzonej łyżką cukru przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie warzywa osuszamy, kroimy i przesmażamy na odrobinie
oleju spod suszonych pomidorów. Kiedy zmiękną, doprawiamy 3 łyżkami miodu,
solą i pieprzem. Odparowujemy nadmiar płynu i czekamy aż cykoria się
skarmelizuje.
Suszone pomidory blendujemy z ząbkiem
czosnku, listkami pietruszki, koperkiem, olejem spod pomidorów, solą, pieprzem, i octem balsamicznym na w miarę gładki sos.
Gorący makaron polewamy sosem pomidorowym-
dokładnie mieszamy. Dodajemy skarmelizowaną cykorię. Posypujemy
startym serem.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz