Czekoladowy rabarbarowiec z budyniem sernikowym - szybkie ciasto bez pieczenia
Składniki
·
370 g herbatników kakaowych
Masa
serowa:
· 600 g białego sera trzykrotnie mielonego
·
500 g
mascarpone
· 200 g masła
· 3 duże jajka
· 2 szklanki drobnego
cukru
· 1 łyżka ekstraktu
waniliowego
·
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
· 6 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
·
szklanka
mleka
Dodatkowo:
· 3 tabliczki czekolady o smaku toffi - u mnie Goplana Toffino 90g
W formie 24
x 35 cm układamy jedną warstwę herbatników.
W garnku
topimy masło. Dodajemy zmiksowane na gładką masę ser, zmielony serek typu
włoskiego i mascarpone. Całość lekko
podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąki i jajka uprzednio rozrobione w szklance
mleka. Cały czas mieszamy (robotem ręcznym na najniższych obrotach i na wolnym ogniu) do momentu
aż masa się zagotuje i ładnie zgęstnieje. Wówczas sernikowy budyń zdejmujemy z
ognia i jeszcze ciepły wylewamy na
przygotowane herbatniki. Kiedy masa ostygnie, układamy na niej naprzemiennie pojedynczą warstwę
podzielonej na cząstki czekolady Goplana Toffino i herbatników kakaowych.
Masa rabarbarowa:
·
1 kg rabarbaru
·
50 g
(opakowanie) żelatyny + 2
szklanki mleka
· 3/4 szklanki cukru pudru
·
łyżka masła
·
3 tabliczki czekolady o smaku toffi - u mnie Goplana Toffino 90g
Żelatynę
zalewamy szklanką zimnego mleka. Kiedy napęcznieje dolewamy pozostałe mleko i
lekko podgrzewamy na małym ogniu- żelatyna nie może się zagotować, musi jedynie
pod wpływem ciepła się rozpuścić. Odstawiamy, żeby lekko przestygła.
Rabarbar
kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i zagotowujemy. Dusimy na wolnym ogniu do
miękkości. Ugotowany rabarbar dokładnie
blendujemy. Do gładkiej masy
rabarbarowej dodajemy połamaną w kostki czekoladę , cukier puder i
lekko tężejącą żelatynę- dokładnie mieszamy - pod wpływem ciepłego
rabarbaru czekolada ładnie się rozpuści. Lekko przestudzoną masę przelewamy na warstwę serową. Część masy czekoladowo-rabarbarowej przelewamy
do małych silikonowych foremek do robienia czekoladek. Wykorzystamy je później do dekoracji deseru.
Dekoracja:
·
500 ml śmietany 36% + 1 łyżka mleka w proszku +
2 łyżki cukru pudru + łyżka ekstraktu waniliowego
·
1 tabliczka czekolady gorzkiej u mnie Goplana Klasyczna Gorzka 90g
Bitą
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec ekstrakt waniliowy i mleko w proszku. Za
pomocą rękawa cukierniczego zdobimy ciasto- ja zrobiłam różyczki pośrodku
każdej przyszłej „kostki” ciasta. Obok różyczek ułożyłam po
jednej czekoladowo-rabarbarowej pralince na zimno.
Czekoladę
topimy nad gorąca kąpielą wodną.
Roztopioną czekoladę rozlewamy do
foremek do przygotowywania czekoladowych
dekoracji. Kiedy czekolada zastygnie, wyciągamy ją delikatnie z foremek i
zdobimy każdy kawałek ciasta. Smacznego!
Apetycznie :P
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto,dla prawdziwych pochłaniaczy czekolady z przemyconą witaminą C :) Super
OdpowiedzUsuńOj Ewciu...pyszności u Ciebie :) mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńU mnie dziś również połączenie sernika z musem rabarbarowym. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo eleganckie ciacho :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję i pozdrawiam.
UsuńPodoba mi się, przepis zapisałam, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) . Czekam w takim razie na recenzję :)
UsuńMistrzowski deser, jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) . Pozdrawiam.
Usuń