Szpinakowa sałatka z awokado i boczniakami... z czekoladowym dressingiem
·
100 g młodego szpinaku
·
125 g rukoli
·
250 g boczniaków
·
dojrzałe awokado
·
125 g sera typu brie
·
150 g truskawek
·
olej do smażenia
·
garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
·
sok z cytryny
Dressing:
· 3 łyżki pasty oliwkowo-czekoladowej*
· olej rzepakowy- tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję dressingu (ok 6 łyżek)
·
sok z 1/2 cytryny
*Pasta
oliwkowo-czekoladowa:
· 90 g czekolady - Goplana gorzka klasyczna
· duża łodyga rabarbaru
·
łyżka masła
·
pół łyżeczki soli
·
1/3 łyżeczki pieprzu
·
łyżka ostrych pikli z mango
·
200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
· 50 g startego sera dziugas
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
sok z połowy cytryny
·
łyżka ostrej musztardy
Pasta
oliwkowo-czekoladowa:
Rabarbar
drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu na łyżce masła do miękkości. Rabarbar
dokładnie blendujemy. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Dodajemy do
rabarbaru. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem balsamicznym.
Dodajemy pikle z mango, musztardę i
oliwki. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy mleko zagęszczone i ser dziugas- ponownie dokładnie blendujemy.
Szpinak i rukolę myjemy, osuszamy
i przekładamy do miski. Awokado kroimy w plastry - skrapiamy sokiem z
cytryny i dodajemy do zieleniny.
Boczniaki kroimy w długie paski i
smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż będą chrupiące. Lekko
przestudzone dodajemy do szpinaku z awokado.
Dodajemy truskawki pokrojone na ćwiartki.
Sos:
Pastę oliwkowo-czekoladową mieszamy z pozostałymi składnikami sosu
stopniowo dodając na samym końcu olej- tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję
sosu.
Całość zalewamy sosem. Wszystko
dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni i pokrojony
w kostkę ser brie. Smacznego!
Wow! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, ani nie miałam okazji kosztować :) Wygląda oszałamiająco! Musi być pyszna. Porcja zdrowia o posmaku czekoladowym? Czemu nie? Jak dla mnie bomba. Zapraszam w wolnej chwili do mnie. Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu. Megly.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie- z chęcią zajrzę :) . Pozdrawiam :)
Usuńbardzo ciekawa propozycja, ale to kolejny dowód na to, że czekolada to składnik, który nie tylko świetnie sprawdza się w słodkościach, ale i daniach wytrawnych :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń