piątek, 8 maja 2015

Czekoladowy rabarbarowiec z budyniem sernikowym - szybkie ciasto bez pieczenia

Zapraszam na pyszne i szybkie ciasto, będące harmonijnym połączeniem kwaśnego  rabarbaru (uwielbiam to sezonowe warzywo!) i rozpływającej się w ustach słodkiej czekolady z nadzieniem toffi. Deser ten ozdobiony własnoręcznie przygotowanymi dekoracjami z czekolady i galaretki czekoladowo-rabarbarowej (w formie pralinek) łączy w sobie wszystko to, co kocham- prostotę i elegancję, niebiańskie doznania smakowe i efekt artystyczny. Temu ciastu naprawdę trudno się oprzeć. Przekonajcie się o tym koniecznie ;) .

Czekoladowy rabarbarowiec z budyniem sernikowym - szybkie ciasto bez pieczenia




Składniki
·         370 g herbatników kakaowych
Masa serowa:
·  600 g  białego sera trzykrotnie mielonego
·        220 g słodkiego białego sera typu włoskiego - zmielonego w blenderze z 3 łyżkami mleka
·        500 g mascarpone
·  200 g  masła
·  duże jajka
·  2 szklanki drobnego cukru
·  1 łyżka ekstraktu waniliowego
·        kopiaste łyżki mąki pszennej
·  kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
·        szklanka mleka
Dodatkowo:
·        3  tabliczki czekolady o smaku toffi - u mnie Goplana Toffino 90g

W formie 24 x 35 cm układamy jedną warstwę herbatników.

W garnku topimy masło. Dodajemy zmiksowane na gładką masę ser, zmielony serek typu włoskiego  i mascarpone. Całość lekko podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy  oraz mąki i jajka uprzednio rozrobione w szklance mleka. Cały czas mieszamy (robotem ręcznym na najniższych obrotach i na wolnym ogniu) do momentu aż masa się zagotuje i ładnie zgęstnieje. Wówczas sernikowy budyń zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepły  wylewamy na przygotowane herbatniki. Kiedy masa ostygnie,  układamy na niej naprzemiennie pojedynczą warstwę podzielonej na cząstki czekolady Goplana Toffino i herbatników kakaowych.



Masa rabarbarowa:
·         1 kg rabarbaru
·         50 g  (opakowanie)  żelatyny +   2  szklanki mleka
·        3/4  szklanki cukru pudru
·        łyżka masła
·        3  tabliczki czekolady o smaku toffi - u mnie Goplana Toffino 90g

Żelatynę zalewamy szklanką zimnego mleka. Kiedy napęcznieje dolewamy pozostałe mleko i lekko podgrzewamy na małym ogniu- żelatyna nie może się zagotować, musi jedynie pod wpływem ciepła się rozpuścić. Odstawiamy, żeby lekko przestygła. 

Rabarbar kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła  i zagotowujemy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowany rabarbar dokładnie  blendujemy.  Do gładkiej masy rabarbarowej dodajemy połamaną w kostki czekoladę , cukier puder i lekko tężejącą żelatynę- dokładnie mieszamy -  pod wpływem ciepłego rabarbaru czekolada ładnie się rozpuści. Lekko przestudzoną masę  przelewamy na warstwę serową.  Część masy czekoladowo-rabarbarowej przelewamy do małych silikonowych foremek do robienia czekoladek.  Wykorzystamy je później do dekoracji deseru.
Ciasto i mini czekoladki dobrze schładzamy.


Dekoracja:
·         500 ml śmietany 36% + 1 łyżka mleka w proszku + 2 łyżki cukru pudru + łyżka ekstraktu waniliowego
·         1 tabliczka czekolady gorzkiej u mnie Goplana  Klasyczna Gorzka 90g

Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec  ekstrakt waniliowy i mleko w proszku. Za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy ciasto- ja zrobiłam różyczki pośrodku każdej  przyszłej  „kostki” ciasta. Obok różyczek ułożyłam po jednej czekoladowo-rabarbarowej pralince na zimno.
Czekoladę  topimy nad gorąca kąpielą wodną. Roztopioną czekoladę  rozlewamy do foremek  do przygotowywania czekoladowych dekoracji. Kiedy czekolada zastygnie, wyciągamy ją delikatnie z foremek i zdobimy każdy kawałek ciasta. Smacznego!






 





13 komentarzy:

  1. Ciasto,dla prawdziwych pochłaniaczy czekolady z przemyconą witaminą C :) Super

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Ewciu...pyszności u Ciebie :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dziś również połączenie sernika z musem rabarbarowym. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo eleganckie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się, przepis zapisałam, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) . Czekam w takim razie na recenzję :)

      Usuń
  7. Mistrzowski deser, jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)