Kocia chatka czyli mleczne ciasto bez pieczenia
Składniki:
·
125 g masła
·
2 łyżki kakao
·
½ szklanki mleka
·
½ szklanki ksylitolu/ lub cukru
·
340 g herbatników
pełnoziarnistych
Masa
jaglana:
·
1,5 szklanki mleka
·
2 łyżki ekstraktu
waniliowego
·
250 g serka twarogowego- kremowego naturalnego
·
1/4 szklanki ksylitolu/
cukru pudru
·
galaretka pomarańczowa
wiórki kokosowe do posypania
Mleko zagotowujemy z masłem, ksylitolem (lub jeśli wolicie -cukrem)
i kakao. Do ciepłej masy dodajemy zmielone herbatniki. 3/4 masy rozkładamy na
kształt prostokąta na desce pokrytej papierem do pieczenia i schładzamy w
lodówce.
Z
pozostałej części masy wałkujemy drugi placek i za pomocą foremek wycinamy kotki.Kotki układamy w 2-3 rzędach - jeden na drugim i schładzamy w lodówce. Długość złączonych rzędów musi odpowiadać długości krótszego boku przygotowanego wcześniej prostokąta, będącego bazą chatki.
Krem- kaszę płuczemy na sicie. Następnie dodajemy
do gotującego się mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu- kasza musi
wchłonąć cały płyn. Gorącą kaszę
blendujemy na gładką masę z serkiem, galaretką, ksyliotlem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym.
Lekko tężejącą masę przekładamy na schłodzony spód. Pośrodku układamy rządek
kotków. Za pomocą papieru formujemy
chatkę - musimy złączyć ze sobą przeciwległe krótsze brzegi placka nadając kształt piramidki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Dokładnie schładzamy. Smacznego!
Jaka urocza, cudowna nazwa :) Od razu mam jakieś miłe skojarzenia z tym smakołykiem. Ciasto wygląda super, lubię takie zwarte słodkości. No i te mieszane kolorki. Chciałabym zakosztować. Pozdrawiam ciepło, miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
UsuńSuper ciasto, zjadłabym chociażby kawałek, bo na prawdę musi być dobry.
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
Usuń