czwartek, 17 grudnia 2015

Sernik na kruchym spodzie z lukrowaną kratką - bożonarodzeniowy sernik



 Prosty i szybki do przygotowania, z kruchym spodem i aksamitną, delikatną masą serową z wyczuwalną nutą wanilii i cytryny. Sernik idealny. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!

 Waniliowo-cytrynowy sernik na kruchym spodzie z lukrowaną kratką - bożonarodzeniowy sernik

 Składniki (foremka 24 x 24 cm)
na ciasto:
·         230 g mąki ryżowej lub pszennej
·         100 g miękkiego masła
·         110 g cukru pudru
·         1 jajko
·         szczypta soli
·         łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
·         800 g trzykrotnie zmielonego sera
·         200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         230 g cukru pudru
·         4 jajka
·         skórka otarta z połowy cytryny
·         łyżeczka pasty waniliowej
·         60 g mąki kukurydzianej
·         1 łyżeczka mąki pszennej
·         1  łyżeczka  proszku do pieczenia

Ponadto:
·         kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
·         sok z cytryny + cukier puder ile zabierze
·         łyżeczka kakao + odrobina mleka skondensowanego słodzonego
·         czekolada mleczno-biała w kształcie choinek

Ciasto- łączymy składniki suche. Dodajemy miękkie masło i ucieramy aż powstaną grudki. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy ok. 30minut w lodówce.
Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na gładką masę.
Ciastem wylepiamy foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Nakłuwamy spód i podpiekamy ok. 15-20 minut, temp. 180 stopni.
Podpieczone ciasto smarujemy kremem czekoladowym.
Wylewamy masę serową. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Kakao ucieramy z mlekiem skondensowanym słodzonym do uzyskania gęstego kremu. Przekładamy go albo do specjalnego pisaka do dekorowania albo do przygotowanego rożka z papieru do pieczenia i robimy kratkę.
Ok. 2 łyżki soku z cytryny ucieramy z cukrem pudrem na gęsty lukier. Lukrem wypełniamy kratkę utworzoną czekoladowym kremem.  Kiedy dekoracja zastygnie, ciasto porcjujemy na 16 kawałków. Na każdym kawałku układamy czekoladowe choinki- aby ładnie przykleiły się do ciasta, należy spód choinek posmarować odrobiną mleka skondensowanego słodzonego. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo efektowny :) ciasto popisowe na święta :) fajna dekoracja z choinek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! robię ten sernik co święta i nigdy się nie znudzi! :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)