Domowa wędlina, przy której prawie wcale się nie napracujemy. Zapewne z tego też powodu cieszy się dość dużą popularnością. Ale jest jeszcze jeden powód- tak przygotowany schab jest niezwykle soczysty i aromatyczny. W moim przypadku wyraźnie czuć smak i zapach estragonu. Zapraszam!
Schab gotowany - 5-minutowy - estragonowy
ok. 1 - 1,5 kg schabu
ok. 2 litry wody,
1/3 szklanki soli,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego
1 łyżka suszonego estragonu - estragon możemy zastąpić innymi ulubionymi ziołami np. ziołami prowansalskimi, rozmarynem
3 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego
ok. 2 litry wody,
1/3 szklanki soli,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego
1 łyżka suszonego estragonu - estragon możemy zastąpić innymi ulubionymi ziołami np. ziołami prowansalskimi, rozmarynem
3 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego
Czosnek drobno siekamy i przekładamy do moździerze. Dodajemy pozostałe przyprawy i majonez i ucieramy na w miarę jednolitą masę. Schab układamy w garnku, zalewamy wodą i dodajemy marynatę. Całość zagotowujemy pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 5minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia czynność powtarzamy- a więc zagotowujemy całość i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Pyszna i soczysta wędlina gotowa!
schab +majonez :) pyszne!
OdpowiedzUsuń