środa, 9 marca 2016

Drożdżowy kłos z powidłami



 Pyszna drożdżówka w kształcie kłosa, nadziana powidłami, pokryta cytrynowym lukrem. Bardzo fajna forma ciasta pozwala na swobodne odrywanie poszczególnych bułeczek. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam ;) .

 Drożdżowy kłos z powidłami 

 

Składniki ciasta:
·        1,5 szklanki mleka
·        50 g świeżych drożdży
·        1,5 szklanki cukru
·        1 kg mąki pszennej
·        150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
·        2 jajka
·         2 żółtka
·         skórka otarta z pomarańczy

Dodatkowo:

  • powidła 
  • sok z cytrynowy
  • cukier puder 
  • jajko
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, cukier, pozostałe mleko, żółtka i jajka oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy  i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ponownie lekko zarabiamy.
 

Ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy walec. Od góry za pomocą nożyczek nacinamy ciasto w odległości kilku centymetrów- każde nacięcie wyginamy na boki- naprzemiennie - raz w prawą, raz w lewą stronę tworząc kłos. Kłos układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika kłosy smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Kłosy pieczemy ok. 25 minut- aż ładnie się zrumienią, temp. 180 stopni. Po upieczeniu każde "ziarno" szprycujemy powidłami.  Ciepłe smarujemy za pomocą pędzelka gęstym lukrem cytrynowym (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze). Smacznego!




4 komentarze:

  1. Czyż może być coś lepszego niż taka domowa drożdżówa, z lukrem i w dodatku wspaniałym powidłowym nadzieniem? Ach, ja już na śniadanie bym Ci ją skradła. Do mleka pasowałaby jak ulał :) Nigdy nie robię drożdżówek w formie kłosa, muszę w końcu spróbować, bo wygląda imponująco :) Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację- na śniadanie nie ma nic lepszego :) . Miłego dnia :)

      Usuń
  2. domowa drożdżówka ma niesamowitą, magiczną wręcz moc odpędzania smutku...

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)