poniedziałek, 17 października 2016

Kruche rogaliki z powidłami z dwukolorowym lukrem



Proste i tanie składniki, efektowny wygląd i niepowtarzalny smak- takie właśnie są te rogaliki z kruchego ciasta, z dodatkiem powideł i dwu-smakowego lukru. ;) Idealne na rozpoczęcie nowego tygodnia.


 Kruche rogaliki z powidłami z dwukolorowym lukrem

 Składniki:

  •  1 kopiasta szklanka mąki pszennej
  •     2 żółtka
  •    100 g zimnego  masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  •   łyżka śmietany - gęstej i kwaśnej 18%
  •    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
·         powidła
·         sok z cytryny + cukier puder ile zabierze
·         łyżeczka kakao

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę- a najlepiej całą noc. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy na kształt koła i wycinamy 4 trójkąty. Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy porcję powideł i zawijamy rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy rozbełtanym jajkiem. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg na złoty kolor- w zależności od wielkości rogalików od 20- 25 minut. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Smarujemy nim środki jeszcze ciepłych rogalików. Do pozostałego lukru dodajemy kakao i w razie potrzeby jeszcze odrobinę soku z cytryny. Czekoladowym lukrem wykańczamy rożki rogalików. Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Naprawdę świetnie się prezentują. Ten dwukolorowy lukier dodaje im jeszzcze więcej uroku. Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)