Proste i tanie składniki, efektowny wygląd i niepowtarzalny smak- takie właśnie są te rogaliki z kruchego ciasta, z dodatkiem powideł i dwu-smakowego lukru. ;) Idealne na rozpoczęcie nowego tygodnia.
Kruche rogaliki z powidłami z dwukolorowym lukrem
- 1 kopiasta szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 6 łyżek cukru pudru
- łyżka śmietany - gęstej i kwaśnej 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
·
powidła
·
sok z cytryny + cukier puder ile zabierze
·
łyżeczka kakao
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i
zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę- a najlepiej całą
noc. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy na kształt koła i
wycinamy 4 trójkąty. Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy porcję powideł
i zawijamy rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy rozbełtanym jajkiem. Rogaliki
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180
stopni, termoobieg na złoty kolor- w zależności od wielkości rogalików od 20-
25 minut. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Smarujemy
nim środki jeszcze ciepłych rogalików. Do pozostałego lukru dodajemy kakao i w
razie potrzeby jeszcze odrobinę soku z cytryny. Czekoladowym lukrem wykańczamy
rożki rogalików. Smacznego!
wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetnie się prezentują. Ten dwukolorowy lukier dodaje im jeszzcze więcej uroku. Pozdrawiam poniedziałkowo :)
OdpowiedzUsuń