Tort "Kawa z mlekiem"
Biszkopt (tortownica 24 -25 cm)
- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru waniliowego
- szczypta soli
Żółtka oddzielmy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Pod koniec ubijania, kiedy piana po uniesieniu piór robota będzie tworzyła
wyraźne "czapeczki", dodajemy cukier - porcjami po 2 łyżki.
Kiedy piana będzie sztywna (po odwróceniu miski do góry nogami pozostanie w
misce) dodajemy po jednym żółtku- mieszamy już ręcznie szpatułką. Na sam koniec
dodajemy również porcjami po 2-3 łyżki przesianej mąki wymieszanej z
kakao. Masę cały czas mieszamy ręcznie za pomocą szpatułki. Biszkopt
przelewamy do formy, której dno należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować
masłem. Biszkopt pieczemy ok. 40 minut, temp. 170 stopni, termoobieg (gdyby
wierzch ciasta zbytnio się przypiekał, po 30 minutach możemy na chwilkę otworzyć
piekarnik i przykryć papierem do pieczenia). Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w
środek patyczek pozostanie suchy. Po wyjęciu zrzucamy biszkopt jeszcze w formie
z wysokości ok. pół metra- aby uwolnić całą parę wodną. Przed wyjęciem
biszkoptu z tortownicy, należy obkroić brzegi ciasta. Biszkopt studzimy na kratce.
Wystudzony dzielimy na 3 części. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej- na
drugi dzień zdecydowanie lepiej się kroi.
Poncz:- 3/4 szklanki świeżo parzonej kawy + 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Każdy blat ciasta ponczujemy przygotowanym ponczem - kawą wymieszaną z mlekiem i cukrem.
mleczny
krem:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 500 g masła dobrej jakości
- łyżka cukru wanilinowego
Mleko - to
płynne - zagotowujemy z cukrem waniliowym i studzimy. Miękkie masło ucieramy z
cukrem do uzyskania puszystego kremu. Następnie powoli naprzemiennie dodajemy trochę wystudzonego
mleka - cały czas ucieramy na niedużych obrotach - i trochę mleka w
proszku.
- Dodatkowo- dżem z czarnych porzeczek, tabliczka gorzkiej czekolady
Składanie: 1 blat biszkoptowy- warstwa dżemu -1/3
masy - 2. blat biszkoptowy- warstwa dżemu- 1/3 masy - 3. blat biszkoptowy -
pozostałą masą pokrywamy wierzch i boki tortu - wykonujemy dekorację gorzką
czekoladą.
Dobrym sposobem na udekorowanie ciasta jest
wykorzystanie klasycznych plastikowych (mają nieco grubsze ranty) foremek do
wycinania ciasteczek - u mnie w kształcie gwiazdki. Na cieście układamy foremkę
i ścieramy nad nią gorzką czekoladę na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie
unosimy do góry i powstaje nam jasna gwiazdka na czekoladowym tle. Aby
przygotować ciemne gwiazdki na jasnym tle, wystarczy rant tej samej foremki
zanurzyć w startej czekoladzie i odznaczyć jak stempelkiem czekoladowy wzorek
na cieście.
Tort schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce.
prezentacja tortu jest wyśmienita, lekko niedbała ale to dodaje jej uroku :) uwielbiam kawowe słodkości, ciekawi mnie ten dżem z czarnych porzeczek, mi bardziej pasuje tu wiśniowy ale z czarnych porzeczek to coś innego...
OdpowiedzUsuń