Ciasto dyniowe na pierogi i pierogi dyniowe nadziewane mięsem.
Pierogi (na ok. 45 sztuk)
- ok. 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Mąkę wymieszaną z solą i gałką zaparzamy wrzątkiem, dodajemy
puree z dyni i zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20
minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po
łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy albo polane roztopionym masłem, albo z okrasą z boczku, albo z kleksem kwaśnej śmietany.
Nadzienie (na 3 porcje wyżej przygotowanego ciasta
czyli ok. 135- 140 pierogów):
- ok. 1,5 kg
mięsa mielonego (z łopatki)
- 2 cebule
- por
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 garście odciśniętej z
nadmiaru soku kapusty kiszonej
- połowa puszki kukurydzy
- 200 g majonezu
- 100 g ketchupu
- łyżeczka słodkiej papryki i 1/4
łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Mięso
mielimy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej smażyć na 2
partie- wtedy mięso ładnie się zrumieni. Jeśli będziemy mieli zbyt dużo mięsa
na raz, zacznie się gotować i pozostanie nieapetycznie szare. Mięso przekładamy
do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobną posiekaną
cebulę, pora i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa
się zrumienią i dodajemy do mięsa.
Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na tej samej patelni. Rumiane
przekładamy do mięsa. Kapustę kiszoną siekamy i smażymy na tej samej patelni,
usmażoną przekładamy do pozostałych składników. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Do farszu
dodajemy ketchup, majonez i dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz