Maślana babka orzechowa
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 400 g miękkiego masła
- 2,5 szklanki cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 6 jajek
- szklanka śmietany 36% Polewa:
- tabliczka mlecznej czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki 36%
Serek na
rozetki:
·
300 g
kremowego serka śmietankowego o smaku waniliowym
·
2 łyżki śmietanki 36%
W jednej
misce łączymy składniki suche- mąkę, sól, orzechy oraz proszek do pieczenia. W
drugiej dużej misce miksujemy na kremową bladożółtą masę masło z cukrem.
Następnie do masła z cukrem wbijamy po 1
jajku i dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Do masy
jajeczno-maślanej dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę śmietany.
Ciasto przekładamy do dwóch klasycznych keksówek (najlepiej z odpinanym rantem) - formy należy wysmarować
masłem i wysypać mąką. Na wierzch
sypiemy posiekane orzechy. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 75
minut, do tzw. suchego patyczka.
Nad gorącą
kąpielą wodną topimy połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką ze
śmietanką. Wystudzone babki pokrywamy polewą tworząc nierówne wzory. Serek
miksujemy na puszysto ze śmietanką. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy
babki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz