Wszystkim czytelnikom bloga składam najserdeczniejsze świąteczne życzenia. Niech ten wyjątkowy czas przepełniony będzie miłością i radością, a na bożonarodzeniowym stole niech królują same pyszności ;) . Do życzeń dołączam przepis na tort dyniowo-migdałowy ze świąteczną dekoracją. Takie ciacho bożonarodzeniowo- imieninowe ;) . Wesołych świąt!
Tort dyniowo-migdałowy "Reniferki"
Biszkopt
migdałowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
Formę o
średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Białka
oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę pod
koniec dodając porcjami po 1 łyżce cukier. Do sztywnej masy białkowej dodajemy
po 1 żółtku i mieszamy ręcznie za pomocą łopatki. Przesianą mąkę łączymy ze
zmielonymi migdałami. Dodajemy po 1 łyżce do masy i delikatnie mieszamy za
pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 minut do tzw.
suchego patyczka.
Wystudzony
biszkopt przekrawamy na 3części. Do ciasta wykorzystamy 2 części.
Poncz:
Inkę
zaparzamy gorącym mlekiem, dosładzamy miodem.
Z biszkopty nasączamy 2/3 przygotowanego ponczu. Pozostałym możemy
nasączyć pozostały 1 placek i
wykorzystać do innego ciasta.
Masa dyniowa:
- szklanka puree z dyni
- 100 g pokruszonych maślanych ciasteczek o smaku kokosowo-pomarańczowym
- 1/4 szklanki mleka
- 1 budyń z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 300 g miękkiego masła
- szczypta cynamonu
Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku. Dynię, miód i cukier podgrzewamy.
Do gorącego puree z dyni dodajemy rozrobione mleko. Cały czas mieszając
dotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i utraci posmak surowej mąki. Gęsty
krem zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone ciasteczka i cynamon. Dokładnie
mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Krem studzimy. Zimny porcjami
dodajemy do miękkiego, utartego na puch z cukrem pudrem masła. Masę zakwaszamy
sokiem cytryny i ponownie dokładnie
miksujemy.
Dodatkowo :
Składanie-
Biszkopt migdałowy- warstwa dżemu jagodowego- połowa masy dyniowej- biszkopt
migdałowy- wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem dyniowym.
Na cieście
gładkim długim nożem delikatnie zaznaczamy 12 kawałków- trójkątów ciasta. Na
każdym trójkącie układamy po dwa precelki- uszy renifera, oczy robimy z
czekoladowych kulek, a noski z 3 różowych kulek. Ciasto schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz