Bułeczki owsiano - pszenne
Składniki: - 6 sztuk
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
- łyżeczka soli
- 50 g zimnego masła
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 200 ml mleka
- jajko
- mleko do posmarowania bułeczek
- pestki dyni do posypania
Mąki
mieszamy z solą i ucieramy palcami z zimnym masłem. Drożdże kruszymy, dodajemy
cukier i 4 łyżki letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Do zaczynu dodajemy mąkę z
masłem oraz pozostałe letnie mleko. Dodajemy jajo i wyrabiamy na jednolitą masę
- w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu
przykryte ścierką - aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy
6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża robimy krzyżyk pośrodku
każdej bułeczki. Wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy pestkami dyni. Bułeczki
pieczemy ok. 15 minut, temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki zostawiamy do
wystygnięcia na 15-30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz