Przekładaniec Quattro czyli makowo-dyniowo-orzechowo-powidłowy
Placek dyniowy/ jogurtowy:
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka purre z dyni Hokkaido (dynię skropioną olejem i lekko posoloną pieczemy do miękkości temp. 200 stopni ok. 20 minut, następnie dokładnie blendujemy. Puree z dyni możemy mrozić, poza sezonem możemy przygotować je z mrożonej dyni dostępnej w sklepach)/ 1 szklanka jogurtu smakowego
- łyżka masy kajmakowej
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
Ciasto dyniowe:
Blachę (25 x 35 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy
na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a
następnie wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy puree
z dyni i masę kajmakową/ jogurt i powidła. Białka ubijamy na sztywno ze
szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką.. Przekładamy
do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Ciasto
studzimy i przekrawamy na pół
Placek
makowy:
- 250 g niebieskiego maku
- szklanka mleka
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 5 jajek
- szczypta soli
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- łyżka pasty waniliowej
- ok. 500 g jabłek - 3 średnie jabłka
- sok z 1 cytryny
- 50 g żurawiny suszonej
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Mak
wsypujemy do szklanki gotującego się mleka i na małym ogniu cały czas mieszając
gotujemy 10-15 minut. Mak studzimy i mielimy trzykrotnie.
Miękkie
masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem. Stopniowo dodajemy po 1 jajku,
następnie po łyżce maku. Cały czas miksując dodajemy składniki sypkie-
wymieszaną kaszę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pastę waniliową oraz jabłka
starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte z nadmiaru soku. Dodajemy sok z cytryny, posiekane orzechy, suszoną
żurawinę i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy
o takich samych wymiarach co ciasto czekoladowe i pieczemy ok. 50 minut, temp.
180 stopni. Ciasto studzimy.
Krem
waniliowo-powidłowy:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 150 g masła
- 150 g powideł śliwkowych
Mleka,
masło, kaszę, powidła i cukier zagotowujemy. Cały czas mieszając gotujemy
na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty. Po ściągnięciu z ognia
dodajemy pastę waniliową.
Masa orzechowa:
- 400 g orzechów włoskich
- 400 ml mleka
- 200 g cukru
- 400 g miękkiego masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż masa lekko zgęstnieje.
Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy.
Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy porcjami do miękkiego masła, cały czas
miksując.
Składanie:
1 placek dyniowy/jogurtowy - masa powidłowa- placek makowy-
masa orzechowa - 2. placek dyniowy/jogurtowy - lukier cytrynowy - dekoracja z
lukru kakaowego
Lukier - sok z 1,5 cytryny + cukier puder ile
zabierze.
Cytrynowym lukrem pokrywamy wierzch ciasta. Do
pozostałego lukru dodajemy łyżkę kakao - ciemnym lukrem rysujemy na jasnym
ukośne paski, a następnie wykałaczką rozprowadzamy je dekoracyjnie po wierzchu
białego lukru. Ciasto schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz