Nowy rok rozpoczynam przepisem na drożdżową gwiazdę z makiem. Pyszne ciasto królowało u mnie w święta bożonarodzeniowe, ale doskonale sprawdzi się również jako zimowy deser do weekendowej kawki ;) . Zapraszam.
Gwiazda makowa
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklani cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
·
250 g maku
niebieskiego
·
1 szklanka
mleka
·
25 g masła
·
5 łyżek
miodu
·
5 łyżek
cukru waniliowego
·
60 g
maślanych ciasteczek drobno pokruszonych
·
łyżeczka
mąki pszennej
·
łyżka pasty
waniliowej
·
50 g
suszonej żurawiny
·
50 g
kandyzowanej skórki pomarańczowej
·
50 g
orzechów włoskich
·
3 białka
Masa makowa- mak zalewamy gorącym mlekiem,
gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mielimy
3 razy w maszynce o drobnych oczkach. Masło, cukier i miód topimy na małym
ogniu, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i skórkę pomarańczową. Dodajemy
mak, ciasteczka, mąkę oraz pastę waniliową. Gotujemy na małym ogniu ok. 5
minut. Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka. Na jedną
gwiazdę wykorzystamy ok. połowy masy. Uwaga- jeśli damy zbyt dużo farszu, ciasto nie wyrośnie i w środku będzie surowe/ zakalcowate.
Ciasto: Drożdże
kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy łyżkę
mąki. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i pozostawiamy pod
przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę
mieszamy z resztą cukru i solą. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, roztopione
masło oraz zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione
ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką pozostawiamy do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 27
cm. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim jeden
okrąg ciasta i smarujemy cienką warstwą maku pozostawiając 1 cm rant.
Przykrywamy drugim plackiem, smarujemy makiem, przykrywamy trzecim plackiem,
ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim czwartym krążkiem. Całość
lekko dociskamy. Wyrównujemy brzegi odcinając nierówności - możemy przyłożyć
talerz i odrysować idealny okrąg. Na środku szklanką zaznaczamy okrąg- jego nie
będzie nam wolno przeciąć. Ciasto niczym tort dzielimy na 16 części pamiętając
by nie przeciąć środkowego kółka.
Bierzemy 2
odcięte kawałki - tzw. parę i jednocześnie skręcamy dwukrotnie - od siebie
(jeden od drugiego) (na zewnątrz). Brzegi lekko zlepiamy i powstaje nam
para. Ranty podwijamy pod spód. Tak samo robimy z pozostałymi kawałkami.
Powstanie 8 par. Rozetę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy
na 20-30 minut.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. stopni i pieczemy 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Jeszcze ciepłą gwiazdę dekorujemy gęstym cytrynowym lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder ile zabierze).
Wyglada bardzo efektownie :) Super pomysł na zaskoczenie domowników :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń