Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami pod beszamelem
Składniki na 22 - 24 naleśniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 2 kopiaste szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody gazowanej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki stopionego masła
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy,
wybijamy jajka, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania
jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody-
tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na
dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy
porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego
zrumienienia.
Nadzienie:
- ok. 1,5 kg mięsa mielonego (z łopatki)
- 2 cebule
- por
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- połowa puszki kukurydzy
- 200 g majonezu
- 100 g ketchupu
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Mięso
mielimy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej smażyć na 2
partie- wtedy mięso ładnie się zrumieni. Jeśli będziemy mieli zbyt dużo mięsa
na raz, zacznie się gotować i pozostanie nieapetycznie szare. Mięso przekładamy
do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobną posiekaną
cebulę, pora i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa
się zrumienią i dodajemy do mięsa.
Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na tej samej patelni. Rumiane
przekładamy do mięsa. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Do farszu dodajemy ketchup, majonez i dokładnie mieszamy.
Na usmażony naleśnik dajemy sporą porcję farszu- zwijamy jak krokiety. Z części możemy
przygotować krokiety - wystarczy panierować je w mące, rozbełtanym jajku i
bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony.
Połowę
naleśników układamy w naczyniu żaroodpornym.
- ok. 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 250 g mozzarelli
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy
jasną zasmażkę. Zalewamy zimnym mlekiem - mleko dodajemy stopniowo, żeby nie
powstały grudki. Chwilę gotujemy cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos,
doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodajemy startą mozzarellę i
dokładnie mieszamy. Sosem polewamy naleśniki. Całość zapiekamy na złoty kolor w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz