Udka faszerowane nadzionkiem i zapiekane w piekarniku
Składniki na
farsz:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 2 bułki namoczonej w mleku
- 2 duże pęczki pietruszki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
Wątróbkę i
mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą.
Dodajemy namoczoną bułkę, kaszę, jajka, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze
wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i
pieprzem. Z podanych ilości wychodzi bardzo dużo farszu. Tylko połowę przeznaczam na faszerowanie udek, a resztę wykorzystuję w nieco inny sposób - o tym w kolejnym poście.
- 8 udek z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej
Udka luzujemy z kości
i zszywamy zostawiając jedynie mały otwór. Każde udko faszerujemy
mięsnym nadzieniem- najlepiej za pomocą rękawa bez końcówki i zszywamy. Udka doprawiamy solą i pieprzem i
układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem i pieczemy ok. 90 minut,
temp. 180 stopni. Przed podaniem z udek wyciągamy nitki. Możemy podawać je na gorąco jako danie główne, lub po wystudzeniu porcjować w cienkie plasterki i serwować jako wędlinę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz