Kuskus z makiem
Masa makowa:- 250 g maku niebieskiego
- 1 szklanka mleka
- 25 g masła
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek cukru waniliowego
- 60 g maślanych ciasteczek
drobno pokruszonych
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżka pasty waniliowej
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów włoskich
- 3 białka
Masa makowa-
mak zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż cały
płyn zostanie wchłonięty. Mielimy 3 razy w maszynce o drobnych oczkach. Masło,
cukier i miód topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i
skórkę pomarańczową. Dodajemy mak, ciasteczka, mąkę oraz pastę waniliową.
Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy ubite na
sztywno białka i delikatnie mieszamy.
- szklanka kaszy kuskus + szklanka gorącej wody
- łyżka masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kostek czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki masy makowej
Kuskus zalewamy
gorąca wodą i pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem.
Na patelni
topimy masło, dodajemy masę makową, kuskus, pokruszoną czekoladę i cukier.
Całość dokładnie mieszamy i kilka minut smażymy na średnim ogniu cały czas
mieszając. Podajemy z kleksem serka waniliowego lub jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz