Ciasto Kinder Country czekoladowo-karmelowe - bez pieczenia
Składniki:
·
paczka herbatników kakaowych
·
3/4 szklanki śmietanki 36%
·
250 g mascarpone
·
180 g mlecznej czekolady
·
łyżka mleka w proszku
·
3 szklanki pszenicy w miodzie
·
tabliczka czekolady karmelowej (90 g) + 2 łyżki masła + 2
łyżki mleka
Herbatniki wykładamy na dnie formy o średnicy ok. 17 cm.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec mleko w proszku. Mascarpone miksujemy na
puszysto dodając pod koniec partiami po łyżce roztopioną mleczną czekoladę. Do
masy czekoladowej dodajemy bitą śmietaną i delikatnie mieszamy - już ręcznie za pomocą szpatułki. Na końcu dodajemy pszenicę, dokładnie mieszamy i
przekładamy na herbatniki. Karmelową czekoladę topimy nad gorąca kąpielą wodną z
2 łyżkami mleka i masłem. Płynną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy
pszenicą. Deser chłodzimy ok. 3 godzin w lodówce.
Wyglada wprost wspaniale, w sam raz na przyjęcie rodzinne :)
OdpowiedzUsuń