Kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek i warzyw
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej białej
- 500 g pieczarek
- 300 g cukinii
- 300 g bakłażana
- 150 g marchewki
- 1 cebula
- 2 jaja
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy.
Cukinię i bakłażana kroimy
w kostkę i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego. Marchewkę kroimy w drobną
kostkę i również smażymy na złoty kolor. Cebulę kroimy w kostkę i podobnie jak
pozostałe warzywa smażymy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w talarki i
rumienimy na patelni. Wszystkie warzywa studzimy i razem z kaszą oraz
roztrzepanymi jajkami blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i bułkę tartą,
doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wyrabiamy dłonią na jednolitą
zwartą masę. Z masy odrywamy kawałki i formujemy nieduże kotlety. Każdy
panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony na
odrobinie oleju. Kotlety możemy podawać jako samodzielne danie z ulubioną surówką lub jako dodatek do czerwonego barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz