Ciasto z brukwi jest przepyszne, wilgotne i pełne ukrytych witamin. Nie wyczujecie w nim brukwi, ale przyjemną, delikatną słodycz podkręconą mleczną czekoladą. Idealnie komponuje się z dżemem z czarnej porzeczki i kremem z ... palonego masła. Krem na bazie masła poddanego tej specyficznej obróbce, jest niepowtarzalny - karmelowo-orzechowy. Zdecydowanie polecam ;) .
Ciasto z brukwi z kremem z palonego masła
Na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g startej na tarce o grubych oczkach brukwi (waga po starciu)
- 80 g mlecznej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm smarujemy
masłem i wysypujemy mąką
Brukiew obieramy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach.
W misce łączymy składniki suche - mąkę,
proszek do pieczenia oraz sól.
W drugiej misce ucieramy na jasnożółtą
masę masło z cukrem, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz
pastę waniliową. Stopniowo cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach,
dodajemy składniki sypkie. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy brukiew i
posiekaną czekoladę - dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego
patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce na 10 minut. Następnie
przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Krem z palonego masła:
- 300 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo - 140 g dżemu z czarnej porzeczki (pół
słoika) + 20 g mlecznej czekolady
Masło kroimy w kostkę i przekładamy do garnka o jasnym
dnie (żeby łatwo obserwować kolor palonego masła). Masło topimy, a następnie
smażymy na średnim ogniu do uzyskania złoto - brązowego koloru (ok. 10 minut) -
wyraźnie będziemy czuć karmelowo - orzechowy zapach. Masło przelewamy do miski,
studzimy, a następnie przekładamy do lodówki na całą noc. Wystudzone i zastygnięte
masło wyjmujemy z lodówki na ok. 2-3 godziny przed miksowaniem. Miękkie masło
miksujemy do momentu aż stanie się puszyste. Dodajemy cukier puder i znowu
miksujemy dłuższą chwilę. Dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy
dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch dekorujemy kremem z palonego masła. Gdyby
krem był zbyt sztywny do dekoracji rękawem cukierniczym, wystarczy worek
cukierniczy napełniony kremem umieścić na kilka sekund nad gorącą parą wodną.
Rant dekorujemy startą mleczną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz