Pieczone szparagi i brukiew z sosem z awokado
Składniki
sos:
- 1 awokado hass
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki mleka
- sól
- pieprz
Brukiew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki
dokładnie szorujemy i kroimy w kostkę dwa razy większą niż brukiew. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe
końcówki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy je
obficie olejem i doprawiamy solą. Pieczemy ok. 25 minut temp. 210 stopni
termoobieg. Po tym czasie szparagi wyjmujemy, a do ziemniaków i brukwi dodajemy dość grubo posiekany szczypiorek i
całość pieczemy 10-15 minut z grzałką górną.
Sos:
Awokado kroimy w kostkę i przekładamy do blendera. Dodajemy
szczypiorek, ocet, sok z pomarańczy, olej, mleko i do smaku sól oraz pieprz.
Całość dokładnie belndujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z
pieczonymi warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz