Drożdżowy wieniec z marmoladą - troszkę taki wielkanocny, troszkę przypominający w smaku i konsystencji chałkę. Pyszne, wilgotne i jednocześnie puszyste drożdżowe ciasto waniliowe - niezbyt słodkie, z delikatnym muśnięciem truskawkowej marmolady. Najlepsze z dobrym masłem. :)
Drożdżowy wieniec z marmoladą
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania w trakcie wałkowania
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 65 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- marmolada truskawkowa - kilka łyżeczek
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki,
zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie
mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
Do przesianej mąki dodajemy cukier, zaczyn, sól, stopione i
lekko wystudzone masło, ekstrakt waniliowy i jajka. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy
na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy cienką warstwą marmolady
pozostawiając 2 cm brzeg. Zawijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie
oprószonymi mąką nożyczkami rozcinamy przez środek na pół (pozostawiając ciasto
nieprzecięte z jednej strony) i pleciemy warkocz. Końce sklejamy tworząc
wieniec. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Smarujemy rozbełtanym z
odrobiną mleka białkiem. Pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni na złoty
kolor. Jeszcze gorący wieniec lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz