Rewelacyjny - zarówno w smaku jak też wyglądzie- sernik pełen harmonijnej słodyczy i wyważonych smaków. Jest to w zasadzie połączenie dwóch serników- klasycznego i bardzo popularnego serownika "Zebra" oraz sernika krówkowego czy też kajmakowego. Ciasto udekorować możecie oczywiście według własnej fantazji ;) . Ja wykorzystałam waflowe rurki, polewę z czekoladowego kremu, cytrynowy lukier i cukrowe motylki. Taka dekoracja na pierwszy rzut oka zwykły sernik zamienia w ciasto mogące konkurować z niejednym tortem ;) .
Sernik "Zebra czy krówka?"
·
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
·
2 żółtka
·
100 g zimnego masła
·
6 łyżek cukru pudru
·
łyżka śmietany - gęstej i kwaśnej 18%
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i
zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy 1 godzinę. Ciastem wykładamy spód
tortownicy wsmarowanej masłem i wysypanej mąką o średnicy 26 cm. Nakłuwamy
widelcem, podpiekamy ok. 20 minut, temp. 190 stopni.
Masa
serowa:
·
1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·
pół szklanki cukru
·
200 g kremu czekoladowo-orzechowego + łyżeczka
kakao
·
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
200 g cukierków krówek + 60 g masła
·
2 jajka
·
3 czubate łyżki mąki pszennej
·
łyżeczka pasty waniliowej
Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem, mąką,
jajkami i pastą waniliową na jednolitą masę. Dzielimy ją na 2 równe części. Do
jednej dodajemy krem czekoladowy wymieszany z kakao. W garnku rozpuszczamy 50 g
masła i dodajemy krówki. Roztapiamy je na małym ogniu. Pod koniec dodajemy
łyżkę jasnej masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę krówkową przekładamy do pozostałej jasnej masy serowej
i dokładnie mieszamy. Na środek podpieczonego ciasta wykładamy naprzemiennie po
2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Sernik pieczemy ok. 70 min. temp. 180 stopni.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
·
ok. 400 g rurek waflowych z ulubionym nadzieniem
- ok. 1,5 opakowania
·
kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
·
odrobina mleka
·
cukrowe motylki
·
sok z połowy cytryny + cukier puder ile zabierze
Kilka łyżek kremu czekoladowo orzechowego rozrzedzamy odrobiną mleka -
masa musi być lśniąca i mieć konsystencję dość gęstej polewy- do polewy możecie dodać również odrobinę soku z cytryny. Pokrywamy nią
wierzch sernika. Boki ciasta smarujemy czystym kremem orzechowo-czekoladowym-
do gęstego kremu łatwiej przykleimy waflowe rurki. Cukier puder ucieramy z
sokiem do uzyskania gęstego lukru. Z kawałka papieru do pieczenia formujemy
rożek, wypełniamy go lukrem i robimy kratkę na górze sernika. Boki obkładamy
przyciętymi waflowymi rurkami. Na wierzchu układamy cukrowe motylki. Sernik
podajemy lekko schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz