Bułka paryska
Składniki:
·
250 g mąki pszennej / lub w wersji fit- tyle samo mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
150 ml ciepłego mleka 0,5% tłuszczu
·
15 g świeżych drożdży
·
odrobina oleju
·
1 łyżeczka cukru
· 3/4 łyżeczki soli
Rozkruszone drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy
ciepłe mleko i 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, aż ładnie wyrośnie.
Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i
wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto smarujemy olejem, przykrywamy ściereczką i
pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formujemy grubą bułkę i przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Pieczemy 10 minut temp. 220 stopni termoobiego, a
następnie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Też bardzo je lubię :) Twoje wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń