Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z jaglaną masą kokosowo-czekoladową - bez cukru i nabiału
Składniki:
·
1 szklanka mąki jaglanej
·
200 g mielonych orzechów laskowych
·
2 szklanki puree z daktyli
·
3/4 szklanki oleju rzepakowego
·
3 żółtka
·
2 banany
·
2 łyżeczki sody
·
szczypta soli
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
skórka z cytryny
·
2 jabłka
Masa:
·
500 ml mleczka kokosowego
·
4 łyżki mąki jaglanej
·
2 żółtka
·
3 łyżki puree z daktyli+ 3 łyżki miodu
rzepakowego LUB 6 łyżek puree z daktyli
·
2 dojrzałe duże banany
·
łyżka dobrego ciemnego kakao
PUREE DAKTYLOWE:
·
600 g suszonych daktyli BIO
·
trochę wody
Daktyle siekamy, zalewamy odrobiną wody i gotujemy ok.6 minut na małym
ogniu. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem, następnie blendujemy na gładką
masę.
Ciasto:
Łączymy składniki suche- mąkę, orzechy, sodę,
szczyptę soli. Żółtka ucieramy z puree z daktyli, ekstraktem waniliowym i
rozgniecionymi bananami. Stopniowo dodajemy składniki suche i olej. Na koniec
dodajemy startą marchewkę oraz skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy.
Przelewamy do foremki posmarowanej olejem i wysypanej mąką 24 na 24 cm. Jabłka
ze skórką pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki o średniej
grubości. Układamy dekoracyjnie na wierzchu ciasta- po skosie. Pieczemy ok. 90
minut, temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia wierzch ciasta należy przykryć papierem
do pieczenia, żeby się zbytnio nie spiekło. Ciasto studzimy. Wystudzone
przekrawamy na pół.
Masa:
Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleczka
kokosowego, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleczko
zagotowujemy. Do gotującego się mleczka dodajemy mieszankę mączno- żółtkową.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż ładnie zgęstnieje. Pod
koniec dodajemy roztarte widelcem banany, ponownie zagotowujemy cały czas
dokładnie mieszając. Masę studzimy. Do wystudzonej dodajemy porcjami puree daktylowe,
miód (jeśli wybieramy pierwszą opcję) oraz kakao i dokładnie mieszamy. Masę przecieramy przez
sito, żeby była idealnie gładka i chłodzimy w lodówce.
Zimną masą przekładamy placek. Częścią masy smarujemy boki, które możemy ozdobić uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wierzch dekorujemy suszoną żurawiną. Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Ps. Ponieważ ciasto wychodzi bardzo wilgotne i delikatne osobom mniej wprawnym w kuchni polecam upiec od razu dwa oddzielne placki np. w małych 18-20 cm tortownicach, pamiętając by wierzch jednego udekorować przed pieczeniem jabłkiem. Cieńsze placki będą potrzebowały mniej czasu w piekarniku. Po wystudzeniu wystarczy przełożyć je masą.
po prostu wyśmienity!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam takie ciasta, gęste i sycące :)
OdpowiedzUsuń