Błyskawiczny makaron w zielonym sosie z resztkami pieczonego kurczaka
Składniki:
· 400 g
makaronu- u mnie rurki z pszenicy durum
·
2 upieczone udka kurczaka
·
sól
·
pieprz
· 50 g sera żółtego
Sos:
·
2 pęczki natki pietruszki
·
łyżeczka miodu
· łyżka octu balsamicznego
· sól
· pieprz
·
ząbek czosnku
· kilka łyżek oleju rzepakowego
· sok z połowy cytryny
SOS-
składniki sosu miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Makaron gotujemy w
osolonej wodzie al dente. Na łyżce oleju podsmażamy mięso obrane z upieczonych
udek kurczaka i pokrojone w cienkie paseczki. Do obsmażonego kurczaka dodajemy
odcedzony, ugotowany makaron i lekko przesiekane oliwki. Dodajemy przygotowany
sos. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Smacznego!
Pyszne danie, lubię wykorzystać właśnie tak atrakcyjnie pozostałości kurczaka :)
OdpowiedzUsuń