Deser z dedykacją dla dzieciaków - łączy w sobie zdrowy jogurt i dwa przysmaki dzieci - galaretki i czekoladę. Dobry pomysł na szybką słodkość, którą przygotujemy błyskawicznie i która spokojnie może poczekać w lodówce zanim sięgną po nią nasi domownicy czy goście. ;) Zróbcie takie deserki na jutrzejszy dzień dziecka ;) .
Deser z jogurtu i galaretek - domowa galaretka czekoladowa
Na 2 porcje:
- 400 g jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- kilka wyciętych galaretek czekoladowych (przepis poniżej)
- ewentualnie ulubione owoce
- galaretka pomarańczowa
Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody
i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę cytrynową rozrabiamy w 1/2 szklance wody. Kiedy
dobrze się rozpuści, ale będzie jeszcze ciepła, dodajemy 2 łyżki jogurtu
greckiego uprzednio wymieszanego z łyżką cukru pudru. Dokładnie mieszamy i
wylewamy galaretkę do jogurtu. Ponownie dokładnie miksujemy.
Do ścianek przezroczystych szklanek przyklejamy galaretki
czekoladowe. Wylewamy przygotowany jogurt z galaretką cytrynową. Na wierzchu
możemy ułożyć owoce lub dodatkowo galaretki czekoladowe. Całość zalewamy
odrobiną tężejącej galaretki pomarańczowej. Szklanki wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia. Smacznego!
- szklanka mleka
- łyżka żelatyny
- 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
- 36 g czekolady gorzkiej
Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę, a w pozostałym cukier i drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka zastygnie foremkami na ciasteczka wykrawamy małe galaretki.
Galaretka z czekolady mlecznej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 100 g mlecznej czekolady
Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę, a w pozostałym drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia o średnicy ok. 30 cm. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka zastygnie foremkami na ciasteczka wykrawamy małe galaretki.
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuń