Drożdżówki z truskawkami i masą kajmakową pod pyszną kruszonką to moja propozycja na słodkie śniadanie dla naszych pociech na Dzień Dziecka. Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc może wypróbujecie przepis i zachwycicie swoich najbliższych?
Bułeczki doskonale znoszą mrożenie - po wyjęciu z zamrażalki wystarczy podgrzać je w mikrofalówce albo piekarniku, a będą smakowały jak dopiero co upieczone. ;)
Drożdżówki z truskawkami i kajmakiem pod kruszonką
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g roztopionego letniego masła
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- jajko do posmarowania bułek + odrobina wody
- truskawki
Zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut.
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki- pozostałą mąkę, sól, cukier, masło, mleko, jajka. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na miękki i elastyczne ciasto. Wyrobione posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta o wadze ok. 80 g (powinniśmy uzyskać ok. 25 dużych bułeczek) i turlamy kulki - układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - maksymalnie 6 - 7 sztuk na blachę. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach za pomocą lekko omączonej szklanki robimy wgłębienia w każdej bułeczce - mocno dociskając do blachy. Tak powstałe środki wypełniamy budyniem krówkowym, rant bułeczek smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Dookoła powstałego budyniowo-krówkowego środka układamy połówki truskawek tworząc dekoracyjne płatki (przecięciem do góry). Środek budyniowy posypujemy kruszonką. Bułki pieczemy ok. 25-30 minut temp. 180 stopni. Rant upieczonych jeszcze ciepłych drożdżówek lukrujemy (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze).
Kruszonka:
Z mąki, cukru i masła palcami robimy kruszonkę.
Krem kajmakowy:
- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masy kajmakowej
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąki i żółtka. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzamy trzepaczką masę kajmakową i cukier waniliowy i podgrzewamy do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Kiedy kajmak z mlekiem się zagotuje dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę z żółtkami - dokładnie mieszamy gotując masę na niedużym ogniu do zgęstnienia. Masę kajmakową studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz