Risotto z kalafiorem
składniki:
- szklanka ryżu arborio
- 1 średni kalafior
- 3 łyżki masła
- 2 szalotki
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 3-4 łyżki ricotty
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Kalafior porcjujemy na nieduże różyczki.
Połowę kalafiora gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Ugotowany odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dodajemy do zrumienionej
na łyżce masła bułki tartej. Chwilę smażymy z bułką delikatnie mieszając.
Odstawiamy.
W garnku o szerokim dnie podsmażamy na łyżce masła drobno
posiekaną szalotkę. Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy, aż ziarenka będą
szkliste. Dolewamy łyżkę gorącego wywaru warzywnego i mieszamy. Dodajemy
pozostały kalafior. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną chochelkę wywaru.
Ryż gotujemy na niedużym ogniu, stopniowo dodając wywar do momentu aż ryż
będzie ugotowany al dente. Wówczas dodajemy wcześniej przygotowany kalafior z
bułką tartą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżkę
masła oraz ricottę. Dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekany szczypiorek.
Podajemy od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz