Wszystkim Mamom, a w szczególności mojej najukochańszej Mamie, przesyłam moc najserdeczniejszych życzeń :) . A wraz z życzeniami załączam przepis na ten pyszny i lekki truskawkowy torcik. Idealny na ciepłe dni. Masa białkowa o smaku truskawkowym jest tak delikatna i puszysta, że dosłownie rozpływa się w ustach. W zestawieniu ze świeżymi truskawkami stanowi zgrany i orzeźwiający duet - ciasto, pomimo że masa przygotowana jest na bazie bezy, nie jest zbyt słodkie właśnie dzięki tym wspaniałym owocom. Zapraszam :) .
Torcik z truskawkową pianką i owocami
Składniki tortownica 25 cm
- 250 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 kisiele o smaku truskawkowym (każdy na 0,5 l płynu - 2 z cukrem i 1
bez cukru)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo- truskawki
Foremkę smarujemy
masłem i wysypujemy mąką
Masło i mleko
oraz cukier podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia składników, lekko
studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy partiami
składniki suche (wymieszane mąka z proszkami kisielowymi i proszkiem do
pieczenia). Ciasto wylewamy do foremki pieczemy ok. 45 minut, temp. 170 stopni do tzw. suchego
patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z
tortownicy i studzimy na kratce. Przekrawamy na 3 części. Do ciasta
wykorzystamy 2 dolne placki, trzeci lekko wybrzuszony możemy zużyć do innego
deseru - pomysł na jego wykorzystanie już niedługo na blogu.
Pianka białkowo-truskawkowa:
- 4 białka
- galaretka truskawkowa + 1 szklanka wrzątku
- 1/2 szklanki cukru
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i
odstawiamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Białka ubijamy na sztywno z cukrem nad
gorąca kąpielą wodną. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta, ściągamy
ją z nad gorącej kąpieli wodnej i cały czas miksując na średnich obrotach
powoli dodajemy tężejącą galaretkę.
- 250 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki pasty waniliowej
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gęstego
kremu.
Jeden placek ciasta układamy w
tortownicy, której boki uprzednio wykładamy folią spożywczą. Do ścianek tortownicy
przyklejamy połówki truskawek - przecięciem na zewnątrz. Na cieście układamy
połówki truskawek rozcięciem do dołu i zalewamy je pianką z białek. Delikatnie rozprowadzamy piankę szpatułką tak, aby masa rozłożyła się pomiędzy owocami. Ciasto wstawiamy na
chwilę do lodówki - pianka musi lekko stężeć, ale nie do końca - tak, aby po
nałożeniu ciasta wierzchniego pianka się nie zapadła, ale aby była na tyle wilgotna,
żeby przykleiła się do górnego placka. Delikatnie przykrywamy drugim plackiem
ciasta i lekko dociskamy. Dekorujemy kremem mascarpone i układamy na nim rozetę
z truskawek. Truskawki pokrywamy za pomocą pędzelka tężejącą glazurą z
galaretki (2 łyżki galaretki cytrynowej rozrobione
w odrobinie wrzątku). Ciasto wstawiamy do
lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz