Grillowana pierś z kurczaka w marynacie z maślanki
Marynata:
- 1 szklanka maślanki
- łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ząbek czosnku
Piersi myjemy, osuszamy i przekrawamy tak, aby uzyskać
płaskie kotlety.
Każdy kawałek solimy i pieprzymy.
Maślankę mieszamy z papryką słodką i ostrą, olejem
oraz octem balsamicznym. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka. Dodajemy
rozgnieciony ząbek czosnku. Marynujemy
kilka godzin w lodówce. Zamarynowane piersi grillujemy - na tradycyjnym grillu albo na
patelni grillowej po ok. 4 minuty z każdej strony.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń