Ten torcik z kryształkami z kolorowych galaretek to idealny pomysł na proste ciasto na dzień dziecka, ale również wspaniały sposób na zrobienie niespodzianki swojej mamie w dniu jej święta, które będzie już w najbliższy piątek. Torcik robi się łatwo i dosyć szybko, a efekt wizualny i smakowy zadowoli zarówno najmłodszych, jak i dużych smakoszy. Dla prawdziwych czekoladożerców polecam wzbogacić tort śmietanowy z galaretkami domową galaretkę czekoladową. Możemy przygotować ją zarówno z ciemnej, jak i mlecznej czekolady - smakuje wybornie i już sama w sobie może być deserem dla dzieciaków.
Tort dla dzieci z galaretką & domowa galaretka czekoladowa
Ciasto: (składniki w temperaturze pokojowej)
- 60 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka kakao
- 125 g mąki
- 3/4 szklanki maślanki
- dodatkowo kilka łyżeczek kremu czekoladowego
Masło ucieramy na puch, dodajemy
pastę waniliową oraz cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i
ponownie miksujemy. Sodę zalewamy octem i na chwilę odstawiamy. Do masy
maślanej dodajemy składniki sypkie (mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia),
dokładnie miksujemy i dodajemy sodę i maślankę. Miksujemy i przekładamy do
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Ciasto studzimy i ponownie
układamy w tortownicy, której rant wykładamy folią spożywczą. Ciasto smarujemy
kremem czekoladowym. Do wyłożonych folią
spożywczą ścianek tortownicy przyklejamy wycięte galaretki o smaku czekoladowym
- przepis poniżej. Podaję przepis na galaretki z mlecznej i gorzkiej czekolady.
Do dekoracji rantu użyłam galaretek z mlecznej czekolady, zaś na wierzch ciasta
wykorzystałam galaretki z ciemnej czekolady.
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30 - 36%
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- puszka mandarynek
Galaretki:
brzoskwiniową, truskawkową i
cytrynową rozpuszczamy - każdą w 1
szklance gorącej wody i przelewamy do płaskich naczyń. Odstawiamy do
wystygnięcia, a następnie do lodówki do stężenia. Najlepiej przygotować je
dzień wcześniej. Zastygnięte galaretki kroimy w niedużą kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dla pewności
przelewamy przez sitko do drugiej miski. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na
sztywno. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremówki i dokładnie
miksujemy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy od razu do śmietanki i ponownie
dokładnie miksujemy. Od razu dodajemy przygotowane wcześniej kostki galaretek i
dokładnie mieszamy. Natychmiast
przekładamy do tortownicy, dokładnie dociskamy, żeby masa dobrze przylegała do
ścianek tortownicy wyłożonych czekoladowymi galaretkami.
Kiedy masa zastygnie, układamy dekoracyjny rant z
mandarynek. Pośrodku układamy galaretki czekoladowe.
Galaretki pomarańczowe rozrabiamy w 2 i 1/2 szklankach gorącej wody. Lekko tężejącą
galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego
stężenia. Przed podaniem wyjmujemy z
tortownicy i zdejmujemy folię spożywczą. Smacznego!
Domowa galaretka czekoladowa
Galaretka z gorzkiej czekolady:
Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę, a
w pozostałym cukier i drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę
dodajemy do mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka zastygnie foremkami na
ciasteczka wykrawamy małe galaretki.
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 100 g mlecznej czekolady
Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę,
a w pozostałym drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do
mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia o
średnicy ok. 30 cm. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka
zastygnie foremkami na ciasteczka wykrawamy małe galaretki.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń